2019-04-24 08:15Pressmeddelande

Sparks Generation och Penny Parnevik spänner bågen

null

Två veckor efter Sverigelanseringen är det återigen dags för Sparks Generation att hjälpa unga att hitta sin grej, sin s.k. Spark. Denna gång har Sparks Generation tillsammans med Penny Parnevik och Svenska Bågskytteförbundet testat på Bågskytte. En sport som alla kan utöva, men få har testat på. Under två veckor i april-maj erbjuder Sparks Generation tillsammans med Svenska Bågskytteförbundet, hela 47 stycken kostnadsfria prova-på– tillfällen, på 32 orter runt om i landet.

Sparks Generation, är en digital kanal på YouTube @sparksgeneration som lanserade i början av april, som hjälper unga att på ett inspirerande sätt, utforska olika intressen och hitta relevanta prova-på-möjligheter över hela landet. Sparks Generation är ideell förening som fungerar som en dörröppnare mellan unga och inkluderande och schyssta föreningar, där unga får utvecklas, känna inre glädje och gemenskap. Med hjälp av utvalda förebilder såsom Penny Parnevik, syskonen Wilma & Emil Holmqvist lyfter Sparks fram nya, kända och okända aktiviteter inom sport, kultur eller skolämnen.

Sparks baseras bland annat på amerikansk forskning kring GRIT, där slutsatsen är att en aktiv fritid bidrar till bättre resultat i skolan, ger känsla av gemenskap och leder till bättre framtidsutsikter och ökat välmående hos unga.

Målgruppen mellan- och högstadieungdomar, får i kanalen bland annat följa med när Penny Parnevik provar bågskytte för första gången på Stockholms Bågskytteklubb i Högdalen. Därefter kan den som vill, enkelt anmäla sig till ett prova-på-tillfälle som kostnadsfritt erbjuds över hela landet.

Penny Parnevik som tidigare aldrig testat på Bågskytte, föll direkt för sporten, berättar;

– Det här är anledningen varför jag tycker Sparks Generation är så himla viktig! Bågskytte är en sport jag ALDRIG testat om inte Sparks fanns. När jag gick i skolan hade vi faktiskt bågskytte som en sport, men jag höll mig till fotboll och lacrosse som alla mina vänner gjorde. Jag hade absolut förutfattade tankar innan jag provade bågskytte och WOW vad fel jag hade. Det var så roligt så jag kan inte beskriva! Jag ville bara öva och öva och bli bättre och bättre. Dessutom har jag aldrig träffat så härliga och välkomnande människor. Det här är anledningen till varför Sparks behövs, ibland behöver man lite hjälp att upptäcka något som man annars aldrig skulle vågat prova själv!

Under två veckor i april-maj erbjuder Sparks Generation tillsammans med Svenska Bågskytteförbundet, hela 47 stycken kostnadsfria prova – på – tillfällen över hela landet.

Cenneth Åhlund, ordförande i Svenska Bågskytteföreningen berättar om varför bågskytte är hans absoluta favoritsport:

– Bågskytte, kanske världens äldsta tävlingsidrott, troligtvis världens bästa idrott, garanterat den svåraste men ändå enklast. En sport som inte kräver något av utövaren på förhand men där kraven stiger med kunskapen hos den enskilde. Det är alltid bågskytten själv som avgör hur bra och eller roligt det ska bli, på varje enskild pil. Fokus, teknik och glädje. Bågskytte, för alla, överallt alltid.Vi på Svenska Bågskytteföreningen är glada för att Sparks ger unga nya möjligheter, samtidigt ger det oss i bågskytteklubbarna chansen att nå ut med vår idrott till dem vi ännu inte träffat.

Förutom Sparks Ambassadör Penny Parnevik så har Sparks Generation två stycken digitala fritidsledare som peppar, pushar och deltar i prova-på-tillfällena. Victor Lindblad Poturaj och Hilda Stenshäll, båda med skådespelarbakgrund medverkar ibland annat ”How-To"-filmer innan respektive Sparks-aktivitet lanseras och är båda väldigt engagerade och synliga i kanalen.

Bakgrunden till "How-To"-filmernas uppkomst baseras på underlag från de stora mängder djupintervjuer och workshops som gjorts med ungdomar i 10 - 15 års ålder. De främsta barriärerna som framkom var att de inte kände till vad som erbjöds lokalt: då man förutsatte att det inte fanns något som passade dem. Flertalet uppgav att det var för sent att börja som nybörjare vid 10 - 15 års ålder samt att det fanns en rädsla för att göra bort sig och en önskan att ha lite koll innan man går på ett prova-på-tillfälle. Dessutom ville många ta med sig en kompis. Det är just dessa barriärer som Sparks Generations vill hjälpa unga att kommer förbi så att de kan hitta en aktivitet som de kan brinna för, där de får utvecklas och få känna en gemenskap med andra. ”How-To”-filmerna syftar till att just ge unga koll genom att på ett enkelt, tydligt och humoristiskt sätt visa hur just den specifika aktiviteten går till och vilka regler som kan tänkas gälla.

Victor Lindblad Poturaj berättar varför han ville bli digital fritidsledare på Sparks: 

– Jag vill att alla ska få uppleva känslan av att hitta en aktivitet eller ett sammanhang där man hör hemma till 100 %. Min Spark är skådespeleri. Jag känner mig sällan så levande som jag gör på scen eller under filminspelning. Det är en magisk känsla som jag vill alla ska få känna. På planen, isen eller i målarsalen - vem vet var du hör hemma!

Hilda Stenshäll, digital fritidsledare Sparks Generation förklarar vad som menas med att hitta sin Spark:

– Om du känner till din spark, så kommer det alltid att finnas någonting som kan göra dig gladare, oavsett vad som händer i livet. Det blir både en trygghet och en källa till livsglädje – en påminnelse om vad som gör just dig lycklig. Att våga prova på det som just du är nyfiken på är lika viktigt som att gå i skolan. Det kommer att få dig att förstå vem du är och vad du behöver för att må bra. Vardagen finns alltid omkring dig, men de stunder när du utövar din spark kan du släppa alla andra tankar och bara vara i stunden, med det som du brinner för.

Med start den 24 april erbjuds Bågskytte på 32 orter runt om i Sverige. Här finns alla prova-på-tillfällen  och på Sparks hemsida finns ytterligare information. Sparks Generations YouTube - kanal hittar du här:

För mer information kontakta:
Alexandra Krook 
Grundare och verksamhetschef
0733-340407
Alexandra.krook@sparksgeneration.com

Helen Iwefors Häggblom
Presskontakt
0708-721990
Helen.iwefors@sparksgeneration.com


Om Sparks Generation
Sparks är en digital plattform på You Tube där vi inspirerar unga i åldern 10-15 år, att hitta sin grej och sedan matcha den med det lokala utbudet av föreningar och aktiviteter. @sparksgeneration. Vi är dörröppnaren mellan unga och inkluderande, schyssta och intressanta föreningar, där unga får utvecklas, känna inre glädje, och gemenskap med andra. Vi lyfter fram både nya, okända och kända aktiviteter, oavsett om det är sport, kultur eller skolämnen. Det viktigaste är att målgruppen hittar något som passar just dem. Sparks grundades 2017 av Alexandra Krook och är en ideell förening som finansieras genom donationer och bidrag. Bla. från Familjen Erling-Persson Stiftelse, Skandia:Idéer för Livet samt Vinnova. www.sparksgeneration.com


Om SPARKS GENERATION

Sparks är en digital plattform där vi inspirerar unga i åldern 10-15 år, att hitta sin grej och sedan matcha den med det lokala utbudet av föreningar och aktiviteter. Vi är dörröppnaren mellan unga och inkluderande, schyssta och intressanta föreningar, där unga får utvecklas, känna inre glädje, och gemenskap med andra. Vi lyfter fram både nya, okända och kända aktiviteter, oavsett om det är sport, kultur eller skolämnen. Det viktigaste är att målgruppen hittar något som passar just dem.

Kontaktpersoner

Helen Iwefors Häggblom
Pressansvarig
Helen Iwefors Häggblom
Alexandra Krook
Grundare och verksamhetschef
Alexandra Krook